Subscribe

Windows 8.1 Preview – Nije samo “Start” dugme …

Microsoft je svoj novi Windows 8.1 (preview verziji) predstavio na Build 2013 konferenciji održanoj u San Francisco-u od 26 juna do 28 juna 2013.

Odmah smo želeli da isprobamo novi operativni sistem i krenuli smo u instalaciju koristeći VirtualBox kao virtuelnu  mašinu.

Međutim odmah po pokretanju instalacije dočekala nas je poruka:

Your PC needs to restart.
Please hold down the power button.
Error code: 0x000000C4
Parameters:
0×0000000000000091
0x000000000000000F
0xFFFFF801E5962A80
0×0000000000000000

Posle istraživanja otkrili smo da je potrebno pokrenuti sledeću komandu u Command prompt-u (napomena: [naziv virt masine] zamenite sa nazivom vaše virt. mašine1 :

“c:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe” setextradata [naziv virt masine] VBoxInternal/CPUM/CMPXCHG16B 1

Nakon izvršenja i pokretanja instalacije, sve je proteklo glatko i dobili smo Start ekran.
Windows8.1-StartScreen

Naša najveća zamerka nakon instalacije Windows 8 jeste nedostatak Start dugmeta (koliko smo samo puta kliknuti na Internt Explorer ) i trebalo nam je vremena da se priviknemo na novi izgled i navigaciju u samom operativnom sistemu.

Na raznim forumima smo videli najave da će Start dugme biti vraćeno u Windows 8.1 verziji operativnog sistema što se i obistinilo … ali ..

Start dugme jeste tu, međutim ne prikazuje očekivane opcije kao kod Windows 7 već vraća korisnika na osnovni ekran.

Iako se čini da time nije učinjen neki poseban napredak (podsećamo da je dugme Start sa ovom funkcionalnošću bilo dostupno i u Windows 8, gde se u meniju koji je moguće pokrenuti pozicioniranjem miša u donji desni ugao radne površine prikazuje meni kao na sledećoj slici.

Win81RghtSideMenuSmall

U Windows 8.1 ova opcija je unapređena tako što je omogućeno da se desnim klikom na dugme Start dobiju opcije prikazane na sledećoj slici što je svakako olakšalo pristup opciji Shut down.

Win81-StartButtonRightClick-SmallImg

Međutim nije Start dugme jedino unapređenje

Automatsko ažuriranje: Sve aplikacije će se automatski ažurirati.

Globalna pretraga: pretraga koja funkcioniše više kao omnibox integrišući aplikacije, dokumenta kao i web sadržaj u rezultatima pretrage.

SkyDrive integracija: SkyDrive je integrisan u operativni sistem tako da je podrazumevano mesto snimanja dokumenata. Naravno, sadržaj SkyDrive se može preneti na PC za offline čitanje.

Nove aplikacije: Nove aplikacije kao npr. Alarm i Calculator.

Win81Alarm-Small Win81-Calculator-Small

Boot direktno u Desktop: Sad je omogućeno da nakon startovanja operativnog sistem, umesto standardnog Start ekrana direktno. Opcija je dostupna desnim klikom na Taskbar i na Properties

Win81-GoToDesktop

Multitasking prozori: Ova funkcionalnost omogućava da se startovani programi mogu prikazati na ekranu odmah a pri tome da se veličina prozora podešava po želi.

Win81-Multitasking

Ako želite i sami da probate ovu  besplatnu verziju operativnog sistema možete je preuzeti sa ove adrese.

Leave a Reply